Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε την απενεργοποίηση της κεραίας 4G αφού αγρότης «έχασε» πολλά γελάδια του


Ένας αγρότης στην κεντροανατολική Γαλλία είπε ότι η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε κατά 15-20% τις ημέρες μετά την εγκατάσταση της κεραίας, και 40 από τις 200 αγελάδες του πέθαναν

Ένα δικαστήριο στη Γαλλία έκρινε υπέρ ενός αγρότη που ισχυρίστηκε ότι μια κεραία 4G βλάπτει την υγεία των αγελάδων του, και έχει ζητήσει να κλείσει η κεραία για δύο μήνες.

Το διοικητικό δικαστήριο στο Clermont-Ferrand (Auvergne-Rhône-Alpes) διέταξε την απενεργοποίηση αφού ο Frédéric Salgues, αγρότης στο Haute-Loire, είπε ότι υποπτευόταν ότι βλάπτει την υγεία του κοπαδιού του.

Το δικαστήριο είπε ότι «είναι σκόπιμο να διαταχθεί η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας αυτής της κεραίας για περίοδο δύο μηνών, λαμβανομένων υπόψη των γενικών επιπτώσεών της, με παρακολούθηση, από τον δικαστικό πραγματογνώμονα, της συμπεριφοράς του κοπαδιού και ιδίως τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, κατά την περίοδο αυτή».

Ο χειριστής Orange έχει πλέον τρεις μήνες για να ενεργήσει σύμφωνα με την απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της λειτουργίας της κεραίας διασφαλίζοντας παράλληλα τηλεφωνική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων έκτακτης ανάγκης, για τους χρήστες του Orange στην πληγείσα περιοχή.

Μετά την απόφαση, ο κ. Salgues είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει ότι οι αγελάδες του θα μπορούσαν «να αναρρώσουν το συντομότερο δυνατό» και χαρακτήρισε την απόφαση «μια μεγάλη ανακούφιση και μια νίκη».

Ο κ. Salgues είπε ότι από την εγκατάσταση της κεραίας τον Ιούλιο του 2021 – 200 μέτρα μακριά από το αγρόκτημά του στο Mazeyrat-d’Allier (Haute-Loire) – περίπου 40 από το κοπάδι του των 200 αγελάδων είχαν πεθάνει, και η παραγωγή γάλακτος είχε μειωθεί κατά 15-20% εντός των ημερών από την ενεργοποίηση της κεραίας.

Είπε: «Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που θα μπορούσαν [αλλιώς] να εξηγήσουν αυτή τη βάναυση πτώση στην παραγωγή γάλακτος».

Ο Philippe Molhérat, ο δημαρχος του Mazeyrat-d’Allier, ο οποίος είχε προηγουμένως εξουσιοδοτήσει την εγκατάσταση της κεραίας, κατέθεσε υπέρ του αγρότη. Είπε ότι φοβόταν «μια καταστροφή σε ανθρώπινο επίπεδο» και ότι οι «ανησυχίες» του αυξάνονταν για τους 1.500 κατοίκους του χωριού του.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που επηρεάζονται από την απόφαση, οι οποίες όπως και η Orange περιελάμβαναν επίσης τη Free και την Bouygues Telecom, ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν «επιστημονικά στοιχεία» ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας των ζώων και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που περιβάλλουν τις κεραίες κινητών τηλεφώνων.

Hot News

ΗΠΑ: Συνεδρίαση Συμβουλίου για Αναπηρίες για τη χημική και ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία

  Ένα βήμα μπροστά για τη δικαίωση ατόμων με χημική και ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, που συχνά εμφανίζεται άτομα να είναι ευαίσθητα και ...