Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Η τηλεκπαίδευση παραβαίνει το άρθρο 16 του Συντάγματος

 


Μιας και είναι παραμονή Πολυτεχνείου -Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία- μιας και κάποιοι θυμήθηκαν έστω και καθυστερημένα το Σύνταγμα, ας πούμε ποιο άρθρο του Συντάγματος καταστρατηγείται με την τηλεκπαίδευση

Άρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)

  1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
  2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
  3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
  4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
  5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.
    Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς.
  6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.
    Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.
    Nόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.
  7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
  8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
    H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
  9. O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους.
    Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.

Οπότε:

  1. Το κλείσιμο των Ωδείων και άλλων πολιτιστικών κέντρων παραβαίνει την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το μάθημα μουσικής μέσω διαδικτύου είναι μόνο για κλάματα, από άποψη ήχου, επαφής καθηγητή-μαθητή, κακού streaming όταν είναι ανοικτή η κάμερα και πολλά άλλα τεχνικά προβλήματα
  2. Η φυσική αγωγή πάει περίπατο
  3. Δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες για τηλεκπαίδευση. Λείπει η τεχνολογική υποδομή σε πολλά σπίτια, όπου αναγκάζονται οικογένειες να μοιράζονται ένα λάπτοπ ή μια γραμμή ίντερνετ που σέρνεται. Στα Άγραφα, δεν υπάρχει καθόλου ίντερνετ! Έχουν τα παιδιά στο Κολωνάκι ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά του δημοσίου κι εκείνα στις επαρχίες με αργό ή καθόλου ίντερνετ;

Την αποτυχία της κυβέρνησης να οργανώσει το σχολείο "εν καιρώ πανδημίας" ενώ είχε μήνες χρόνο από το προηγούμενο κλείδωμα και μετά, να μην εισακούσει τις εισηγήσεις της μερίδας των ειδικών που ζητούσαν μικρότερα ή σπασμένα τμήματα, δημιουργία νέων αιθουσών διδασκαλίας και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, πληρώνουν τώρα γονείς και παιδιά. Οι κοινωνικές ανισότητες που έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω μνημονίων, φαίνονται τώρα ακόμα περισσότερο και δημιουργούν ανισότητες στο δικαίωμα της παιδείας.

Το άρθρο 16 τους Συντάγματος είναι σαφές: Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. 

Έχουν; Η κυβέρνηση αφαιρεί πραξικοπηματικά αυτό το δικαίωμα!

Hot News

ΗΠΑ: Συνεδρίαση Συμβουλίου για Αναπηρίες για τη χημική και ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία

  Ένα βήμα μπροστά για τη δικαίωση ατόμων με χημική και ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, που συχνά εμφανίζεται άτομα να είναι ευαίσθητα και ...