Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο «σλίπυ Τζο;»
Ο κακός χαμός με θέμα εγκυρότητας των ψήφων αναμένεται να γίνει στις επόμενες εκλογές αν περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο μάλλον φαίνεται τώρα να θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συγκρούσεις προχωράει ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στη Βούλη, με μια νέα νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων την οποία εισηγείται ο ίδιος. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο, η οποία ουσιαστικά θα αίρει όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων και οι οποίες είχαν νομοθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων και προέβλεπαν περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με τον Βορίδη η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά από συνέντευξη της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς», και μάλιστα προσέθεσε ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει.
Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου ήταν, πάντως, εκείνη που κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων πριν ενάμιση χρόνο, είχε ταχθεί υπέρ περιορισμών.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο Βορίδης, οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Η εγγραφή γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερόμενου, αναφέρει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο.
Ποιοι περιορισμοί ψηφίστηκαν το 2019 και γιατί η άρση συμφέρει τα 2 μεγάλα κόμματα
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, ως προς τους περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, προέβλεπε ότι:
- Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
- Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
- Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
- Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:
- : βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- : βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
- : βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα εγκυρότητας αλλά και ακόμα δίκαιου δικαιώματος για Έλληνες που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην Ελλάδα και αδιαφορούν για τη χώρα καταγωγής τους, το νομοσχέδιο σαφώς ευνοεί τα μεγάλα κόμματα τα οποία και προβάλλονται από τα ΜΜΕ, ελληνικά και ομογενειακά. Ποιοι και πόσοι θα γνωρίζουν τα νέα μικρά σχήματα στο εξωτερικό που με τα βίας ακούγονται στην Ελλάδα; Κι όλα αυτά συμβαίνει ενόψει εκλογών με απλή αναλογική. Ηλίου φαεινότερο ότι πάνε να βγάλουν τα σπασμένα από τις χαμένες έδρες των μπόνους της ενισχυμένης!